"חברות המזון מנסות בהרבה מאד מהמקרים להטעות אותנו לפי החוק" – כך מזהיר אותנו אורי מאייר צ'יזיק בתכנית הרדיו של הכלכלה האמיתית ברשת א של קול ישראל. צ'יזיק, ד"ר להיסטוריה של הרפואה והתזונה, מתריע מפני הטרנד החדש של מוצרי המזון התעשייתיים שכתוב עליהם "ללא חומרים משמרים". מאחורי שלוש המילים האלה עומדים בלא מעט מקרים הרבה חומרים משמרים -אלא מה? על פי החוק היבש החומרים האלה לא נחשבים כמשמרים. "החוק מאפשר להם להטעות אותנו וגם לנסות לבלבל אותנו" – טוען צ'יזיק – "כל מוצר שרשום עליו 'ללא חומר משמר', אני מתחיל לחשוד. בדרך כלל מוצר שאין בו חומר משמר לא יהיה כתוב עליו את זה".
צ'יזיק לוקח כדוגמא את הפסטרמה המופיעה בתמונה ושמשווקת ממש בימים אלה ברשתות השיווק. מצד אחד ציינו שם על האריזה בגדול "ללא חומרים משמרים" ומתחת בקטן: "פרט לאלו המצויים באופן טבעי בסלרי ובחומרי הטעם". צ'יזיק מסביר שביחיעם לא לקחו סלרי, יבשו, טחנו והוסיפו אותו כחומר משמר. לדבריו השתמשו בחומר שנקרא אוריגנוקס שהוא מיצויי של מרכיב מתוך הסלרי והוא חומר אנטימיקרוביאלי חזק מאוד. למרות המילים היפות והמבלבלות – בשורה התחתונה מדובר בחומר משמר ומזיק לכל דבר.
חוץ מזה ברשימת הרכיבים ניתן למצא שם גם פוספט הרשום כמייצב, שהוא מן הסתם גם משמר, אבל לא על פי החוק. ולא רק זה- ניתן למצא ברשימת הרכיבים גם את הסודיום ארתרובט שהוא מעכב חמצון- מדוע צריך לעכב חמצון אם לא כדי לשמר?
הכל כמובן נעשה לפי החוקים והתקנות. הבעיה היא שהחוקים והתקנות מאפשרים את ההטעיה, שהחברות כל כך אוהבות לעשות בו שימוש מול הצרכן התמים. "כל אדם שקונה מזון מעובד צריך להתסכל על רשימת הרכיבים – זה כלל יסוד בקניית מזון. אם יש ברכיבים כל מיני חומרים שלא מבינים את השם שלהם, חומרים עם מספרים ואותיות מוזרות – לא הייתי קונה אותם" – מסכם צ'יזיק.
האזינו לראיון המלא:
הראיון המלא עם ד"ר אורי מאייר צ'יזיק